Mizo Society & Culture Mizoram More than words

DEBATE

 THUPUI : YMA chak nan Member te ai in nu leh pa an pawimawh zawk. 

Movers: Keimah leh a duh duh etc

Opposers: Nangni…

Keimah:  Pu Speaker he thu dik awmsa sawi thei tur a hunremchang min petu hi chawimawi in awm rawhse…. kan Mizo thufing chuan Sial rang in sial rang a hring a, Sakawl in sa kawl a hring. Kawi pawh a kawm a that chuan a rah pawh a tha; a lo ti mathlawn lova, kan thang thar te leh kan thalai te YMA bu zawl a min awp keu tute hi kan nu leh pa te kan ti lo thei lo … A pawimawhna leh a hlutna bosal  lo tura  min kaihruai  tu tur chu kan nu leh pa te tho hi an ni tih sawi kher ngai lovin kan chiang tlang awm e…. hetah tak hian nu leh pa te YMA a an pawimawhna chungchuan zia chu a lang chiang hle a ni.

Pu Speaker, Thangthar te hian Zawkbuk Culture kal pel in, thingnawi fawm hun lai an  thlawh khum ve ta luklak si a.  YMA ze pui Tlawmngaihna, Mizo chhiatni thatni dan te leh mizo nun ze mawi dang dang te hi chhul chungah zir ngawt thu awm suh, nu leh pa te zirtirna zar zo vek a hria kan ni. Nu leh pa te hian min zirtir lo se YMA huang ah hian vai pawh kan tluk awm love.

YMA Chak kan tih hian enge a kawh? Kal pangngai a kal lova, hmasawn na kawng hrang hranga chak zawk a kal a ni mai lo maw? Pu speaker fate fuih a tur kal tu, entawn tlaka khawsa a zui lo thei loh nun entir tu chu nu leh pa te an ni… heng te a nih a vang hian Nu leh pa te hi YMA meichher chhemalh tu ah hian an pawimawh thlawt a ni ka ti a ni.

 (Ka sawi zawm zel ang han sawi ve phawt ula, debate kalphung pangngai ang takin aw…J)

Related posts

Malin i awm lo

Tluanga Chawngthu

Remna Ni chibai vek u

erase

Post khat manah…

samuelapa

46 comments

AmiGo... May 16, 2012 at 7:32 PM

kei ni ve thung..lok aw pu scooter kan chhiar leh lok.. 😛

Reply
VaiVa May 16, 2012 at 7:40 PM

FB lama mi ka rawn paste tawp tawp mai dawn mi? 😛

Reply
vakul May 16, 2012 at 8:10 PM

a thupui hian min rim loh mai bakah pawl ding na reng a, a chakna tura memberte puh lo va, mi dang puh tumna hi a fing ka ti thei lo. a nih leh zirlaite hi…sawrkar hi…motor accident a permit petu lam dem daih te pawh kan va ang awm ve.

ka va debate tan ta si emmmmm. min rawn hnial leh teh se dek….

Reply
Chhuaklinga May 16, 2012 at 8:27 PM

Kei speaker 😛 Mover lam ka sawm e. 😉

tren tren

Reply
Astericâ„¢ May 16, 2012 at 8:32 PM

YMA Motto aá¹­ang hian a chiang reng alawm. Ṭhalai (member) ten mahni in lumah thuneihna sang ber kan chang anih si loh chuan Nu leh Pa thu anga awm kha a ngaia…chuvangin heng a motto te hi a tam zawk Nu leh Pa aá¹­anga kan zir a ngai alawm:- 1. Hunawl hman á¹­hat. 2. Kristian Nundan á¹­ha ngaihsan. 3. Zofate hmasawnna ngaihtuah.

Reply
saint sammoo May 16, 2012 at 8:44 PM

YMA motto hi ngun takin han chhiar teh u. Mu chung pawn a tih theih vek..haha.. Mover lamah ka tang e. Kan veng nu pakhat chuan a fate lumenna a tlaivar leh thlan laih te hi zu phal hauh lova..hnatlan nikhua te hian indim ang che u, hah khawp te khan in thawk a nge..a mawl falah an tang ngai lo..

Reply
VaiVa May 16, 2012 at 8:49 PM

Tin, YMA motto pathum te hi mu chungin a lo tihhlawhtlin theih vek a lawm maw le… 1. Hunawl hman that 2. Kristiante nun dan tha ngaihsan leh 3. Zofate hmasawnna ngaihtuah

Chuvangin a ti hlawhtling tur chuan mut duh thalaite (members) te ngei hian mawh an phur a ni 😛 (Zoram Thlirtu lamah khan ka ziah nual tawh avangin heite chauh hi ka rawn thawh belh e )

Reply
VaiVa May 16, 2012 at 8:53 PM

#6 mai mai chu, ka net satel speed vang vek! Thaichhe tawh dawn bik lo 😛

Reply
Chhuaklinga May 16, 2012 at 8:59 PM

@6 (B) mizo tawng thiam chiang vak lo duan chhuah a nih duh hmel hehe – hunawl neih loh, kristian nundan tha a nun, zofate hmasawnna tur a ke pen tih te tal ni se. (noi)

Tunah debate kan chhunzawm zel ang.

tren tren

Reply
sheldon May 16, 2012 at 9:20 PM

Keipawh Mover lam le 🙂

Reply
Master Kim May 16, 2012 at 9:35 PM

Kei chu han inhnial laih laih phawt ula ka peih tak leh ka la awn khaikhawm sak ang che u. I am HONOUR!

YMA MOTTO chu tihhlawhtlin a lo awl hle tak mai a!

Reply
Lersia May 16, 2012 at 9:41 PM

Thenkhat ten YMA a kulcho leh an chak tawk loh na chhanah Member te an puhmawh ve fo mai. A awmna lai pawh a awm mahna le, thil hi a bilh atanga a fuh loh laklawh chuan a hnu ah a lang chhuak tho tho thin. . . A bilh a fuh tur chuan Nu leh Pa ten a mawi taka an bilh angai. . . Chutichuan, nu leh pa te pawimawhna kan hrethiam mai em. . . 🙂

Reply
Lamji May 16, 2012 at 9:49 PM

Inhnial ka thiam ve law.. Eng pawl leh eng thil ah pawh mahni/member tluk a pawimawh kan awm lo,mahse inspire a thurawn petu atan chuan rual u te,nu leh pa,pi leh pu te erawh kan ngai in kan mamawh zel ang. Mihring nunphung pangngai ah chuan! 🙂 muah muah!

Reply
Msi May 16, 2012 at 10:22 PM

ka sawi thui peihlo..hmanni ka post kha ka thawh top..Movers ah ka tel e

Reply
Lersia May 16, 2012 at 10:39 PM

@Msi, link pe jeuh la. . . 😉

Reply
Msi May 16, 2012 at 10:49 PM

Lersia..hei ka thiam dan dan in LINK chu ka rawn bel tuar e….http://www.misual.com/2012/05/09/ka-thlirna-tlang-liau-liau/#more-95920

Reply
vakul May 16, 2012 at 10:56 PM

thil dik lo a awmin a tidik lotu chuan puhmawh tur a zawng chawk. nu leh paten an hnial loh, an tur lem bawk loh avanga nu leh pa puh mai kha a fel lem lo.

a bilha tho lo han tih chiam pawh hian nu leh pa kha a inbilhna a ni lo, thalai rilru kha yma ngaipawimawh tura a inbilhna hmun chu a ni zawk. kan mimal rilru chhungnungah hian a pawimawh loh chuan he individualistic cultureah hian nu leh pa han thawnharh rual a ni lo.

pu woofer, vawiin nia yma ngaipawimawh em emte hi an nu leh paten an fuih nasat bik vang em ni? hnai lo ve, member an nih hnua mimala inspiration an dawn vang deuh vek a ni. ka lawm e.

Reply
Thahminga May 16, 2012 at 11:01 PM

Thangthar te hian Zawkbuk Culture kal pel in, thingnawi fawm hun lai an thlawh khum ve ta luklak si a. YMA ze pui Tlawmngaihna, Mizo chhiatni thatni dan te leh mizo nun ze mawi dang dang te hi Nû te chhûl chungah zir ngawt thu lah awm suh, nu leh pa te zirtirna zar zo vek a hria kan ni a. Nu leh pa te hian min zirtir lo se YMA huang ah hian vâi pawh kan tluk ngût awm love… Chaklo chung chung a YMA lo chhawmnung tu kan nu leh pa te hi a chakna ah pawh mawh kan phurh tir duh lo a, NO PUI kan pek kan a nih chuan a dik lovang… 😀

Reply
tribepower May 16, 2012 at 11:02 PM

Vai buh ei threuh2..

Reply
vakul May 16, 2012 at 11:16 PM

posttupa yma i ti hluai a nundan leh awmdan tha leh mawi fate zirtir hi nu leh pate pawimawhna chu ni tehlul mai…

Reply
Lersia May 16, 2012 at 11:19 PM

YMA Member puitling nih hnu chauh a YMA rilru put tir kan tum chuan a dik ber lovang. Rawlthar rilru put lai ata tawh YMA a telve duh rilruk tu khan fuihtu a neih ngei pawh ring ila. . . Member nihna tak hi chu a hmawr bawkna a ni mai awm e! 🙂

Reply
luahpuia May 16, 2012 at 11:23 PM

tumah thil thiamsa in kan piaglo reng ani,,a dik mase tve talh teng,,,kan thiam ka finna hi nu leh pa atanga ka zir chhuah ne tam ang acedamic line atang,,chaw ei dan tur min zirtir a,,naknah mahni in kan inbarh mai tawh thin,,ka sawi tum ber,,a bu zawl a tal a hnatawk tu cu thlai te kan ni tho2,,a sawi a sawi ai cuan a thawk a thawk tute hi an pawimawh zawk deuh ang,,,,conti..

Reply
Lersia May 16, 2012 at 11:35 PM

@Luahpuia #22. . . Very Good point. . . (Y)

Reply
vakul May 16, 2012 at 11:46 PM

Lersia #22 hi i lam tang pawh niin ka hre chiah lo ve…a tawp lama a luh tum chiah zawk hi chu opposition a ang mah mah :-O

Reply
VaiVa May 17, 2012 at 12:11 AM

A post tu hian Facebook lama ka comment kha rawn suan phei ve rawh se 🙂

Reply
Lersia May 17, 2012 at 12:14 AM

@vakul, a dik a lawm, a tan na tha ka ti a, ka lo bu ve nghut nghut ah lo ngai mai teh . . . A chhan na ka ngaihtuah mek e. . . 🙂

Reply
Thahminga May 17, 2012 at 12:20 AM

@Vaiva rawn ti ve mai raahhhhh… keipawn ka tih mai khi.. thuziak dahthat nan chuan FB ai in Misual.com hi a tha fe… rawn suan ve vat teh… 😛

Reply
Sasaks May 17, 2012 at 12:22 AM

Pastor pakhat chuan a bial fanna ah khaw 1 chu an khawtlang nun a lo chhe hle mai tih a va hmu a. A thusawina ah chuan “In YMA te pawh hi YMA pawh in ang ta lo! Uai Em E in ni tawh zawk!” tiin hnuk ulh chungin thu ka va sawi a, tiin min hrilh. Nu leh pa ten gerep an ei a, fate ha a tim chu ni tho mah se, vawiina YMA memberte hi kan dinchhan leh thiltumah hian kan lo Uai Em Em tawh pawh a ni thei asin!

Reply
Thahminga May 17, 2012 at 12:31 AM

Hnatlang koh nise tlemte kan thawk chhuak a, tlaivar nise a thleng tu chhung te kan zat lo chauh zel a, kan thangthar te hi an that chhe tawlh tawlh a, an zelthel zia pawh hai rual lah a ni tawh lo… Nu leh pa ten zirtirna pe tha se, zilhhau zing se, fuih peih se, tur kal fo sela… tiang kan ni awm lo ve. chutichuan nu leh pa te pawimawhna chu a lang kuarh kuarh em. 🙂

Reply
Master Kim May 17, 2012 at 1:17 AM

Khai le, tawk rawh se aw. Inhnila dawn chuan peih chen chen sawi tur a awm ang.
YMA ah hian lungthu pathum pawimawh dan in chen thap an awm a. Chungte chu, Hruaitu, Memberte leh Nu leh pate an nia. Hruaitu thalo chuan an hruaihlum thak theia. Memberte inpekna asan zawh poh leh an chak mai bawk a, member an phur theih miau loh chuan Hruaituten zuitu an hmulo mai thin. Tin, chak tur chuan nu leh pate support na hmuh that hi a pawimawh hle bawk. Nu leh pa ten an support thatna hmun apiangah member an phura hruaitu muthlu pawh an nawr kal mai thin. Mahse Hruaitu ni tlak lo takin a hruai chuan a hnung ami ten nawr kal tum mah se pawlin a tuar mai thin. Chuvangin in tan hmun pawh a tha ve vea, in tanfung pawh kha paih thlak tur a awm lo ve ve.
JAI HIND.

Reply
Sasaks May 17, 2012 at 1:29 AM

#30 Speaker i ni lo…hahaha

Reply
Lersia May 17, 2012 at 6:09 AM

@Master kim, 30, in hnial fiam mai kan ni, thulai rawn la la mai lo teh, tan lam nei zawng a sawi tur alawm. . . :-p

Reply
Chhuaklinga May 17, 2012 at 7:19 AM

Speaker thu lova debate tih tawp phal a ni lo 😛 . Debate kan chhunzawm zel ang. Mover bench lam atangin i lo sawm leh ang u.

tren tren

Reply
vakul May 17, 2012 at 7:46 AM

thahming…hmanlai ang a ni tawh lo. engkim mai haw haw/huho thiltiha kan nawr lai khan vantlang zah vangcpawhin fate an tir lui thei…society kha haw hawah a innghat thui em. lungzawn, thlanlaih, khawhar lenpui, ruang zawn haw haw culture hrin vek ni…kaichhan, lawm eng hna pawh kha haw hawin an zo mai.

kha haw haw sentiment kha yma in a lo dawngsawng lek fang a ni…kan inzirtir vanga tha kan nih aiin kan tel ve tawh hnua vantlang zahnain a thununte kan ni.

tunlai khawvelah hian tumah kan inzilh hlei thei tawh lo fate pawh…mimal nun vohna hi kan sut hneh chi a ni lo…a chak lutuk. yma hian mimala a phut hi a thlak mai tur a ni zawk. individualism thlipui hian voluntary org. hi a tei thei ngai lo chuvang chuan member individual kha an pawomawh zia a pawl anga kan hriatchian a tul a…ka culture inthlak pawmrem zawnga kan inher loh chuan kan chhe zel dawn…fate tunlai sual an dai avang hian nu leh pa hi an dem vek theih loh.

Reply
Sasaks May 17, 2012 at 8:58 AM

YMA pawnah hian Mizo nun ze mawi a awm ta lo emaw kan ti ta mai hi pawi ka ti thin. Mahse, kan debate topic erawh YMA chak leh chak loh ah chuan member ni ve lo ai chuan memberte hian mawh an phur nasa fe zawk! Tin, YMA chungchanga ka digest hleih-theih loh chu HRUAITU chungchang hi, hruaitu nih kan chak lutuk hian YMA a tichak lo nasain ka hria. YMA member ka nih ve thinna ah thawkhat lai khan an President chu an kawmchhak lawka mite laina khualkhuaah a thi a, zan menpui an ngai ta a, an YMA President chu kan ko kal zo tlat lo! Mahse ‘campaign’ vangin a tling bawk si. Tin, YMA leh KOHHRAN kan la hrang lutuk hi a fuh ta lo bawk. Hei erawh debate topic thar atan khek hrih ang… Sawi ve ru lem!

Reply
malsta27 May 17, 2012 at 9:25 AM

lawngtai lam thu chhuak a va ang ve? ‘Luklak’ 😀 😀

Thil reng renga mi dang puh ching hi chuan an puh vek thovang, nu leh pa te hi puh ngawt chi a ni lem lovin, tlawmngaihna lan chhuah dan tur dang a in hring chho mek zel a ang zawk mah e.

Reply
Thahminga May 17, 2012 at 9:38 AM

Pu Speaker, 🙂

Kan thupui a “chak” tih hian enge a kawh? he thu hi en khum in sawi chiam chiam kan awm em? 🙂 “chak” kan tih chuan Activities hrang hrang ah kal dan pangngai ai a chak a kal e maw hmalak emaw, bawhzui emaw a kawk tel awm e…a nilomaw pu Speaker… Chutah tak chuan a ni nu leh pa te pawimawhna tur chu ni, thalai te hi kal dan pangngai pawh nei thei tawh lo, mu mal lo tak a thlep mai mai an tam tawh a, YMA mei pawh a mit lek lek tawh a nih hi… an mahni in an ding chhuak thei tawh lova, tun hma a hma lo hruai tu tekha an tha a thum tawh a, tun ah a fuih tu a an tan hi a pawimawh zia kan hmu mek a ni lawm ni pu speaker… 😀

Reply
vakul May 17, 2012 at 9:40 AM

#35&36 (Y)

Reply
Thahminga May 17, 2012 at 10:14 AM

@Vakul, lamtang siam awih loh aw… 🙂

Reply
vakul May 17, 2012 at 10:38 AM

#39 huisss. topic i bosan lek lek ber. yma chakna tura mawhphurtu ber chu memberte. zilh eng ang mahse zawm a nih loh chuan engmah a ni lo…a thupuiah khian mawhphur nasa zawk tih a ni a ….an phur ve ti la kan lentlak a rual mai tur.

tlawng vuaka mat dap tih hi i hre tawh ngai em, chu em em chu a ni lo vang a, a kaikuang lai tak man thiam a va tul em….ram changkangho pawh hian hun hmasa lamah intelkhawmna leh haw haw activities hi an lo nei deuh vek ram hmasawnnaah hian mimal nun a lo lal a pawl a rawp thin…member vanga chak leh chak lo a ni bulpui ber.

nang pawh ka lama tan i rilruk tawh kha…

Reply
Chhuaklinga May 17, 2012 at 10:51 AM

A tha chho zel e, kan judge ten point an lo pe zel turah ngai ila, sawi zel ang. 🙂

tren tren

Reply
Lersia May 17, 2012 at 11:14 AM

Zilh hau na ai in zirtirna a pawmnahawm zawk, zilh hau ngailo a awn awm tur chuan ziritrna an pawm hmasak a ngai…

He ram Nawalh bawk khat pawh la siam thiam ve lo ah hian Computer tel lovin hna kan lo thawk theilo tumhrang ve tawh si a, remchang kang tihdan kan ngaisang a “ram changkangho pawh hian” kan ti ve fo mai… Ram changkang ho hi kaldan felfei tak an pipu te hnen a tanga an dawn an chhawm nung loh vang a tlu chhe mek an nih hi …. Upa te leh tawn hriat ngah hmasa te dah pawimawh nachang hria te hi hnam ding rei tur te an ni mai… He DEBATE ah pawh hian nu leh pa te pawimawh zawkna hi a langsar zawk e.
Changkang kan tehfung leh hmasawnna kan teh fung hi Economic development ah hian em ni? heng thil hi chu Christian culture an chuan a in chawbe lo mah mah, long lasting hi kan thlir tur zawk a ni dawn lawm ni?

Reply
Sasaks May 17, 2012 at 11:50 AM

Nawhalh bawk hi kan lo siam tawh reng lo maw? Agarbati kuang (stick) te chu kan supply ve teuh teuh kha 😀

Upa te zah thiam, chawimawi, an thu ngaihchan, dah pawimawh, etc leh tuna kan topic hi chu inpersan daihin ka hre mai kei mimawl hian!

Pipute tihdan nazawng hi thiltha a ni vek lem lo, tin, pipute tihdan hnualsuat vek hi a tha lo lutuk bawk. Tradition kan inphuartir lutuk hian hma kan sawn thei lo fo. Upate (rual ute) thu ngaihchanna society leh community apiang erawh a himin a nuam thinin ka hre thung.

YMA hi chumi (leh thildang tam tak) atana kan pawl neih lian ber leh tangkai ber a ni bawk a, khing kan sawi tak zawng zawngte a lo hlawhtlin theihna tur chuan MEMBER ten MAWH AN PHUR ta a ni.

Reply
vakul May 17, 2012 at 2:35 PM

nun chhe tawh siam tha turin nu leh pate tan lak a tul tih ni se kan debate hi a dang daih ang, independent body inkaihruaina fel tak nei chhia leh tha hre rual fuankhawm a chakna tura body dang va hmer mai ni lo mawhphurhna LIAN ZAWK pek hi a dik thei ngai lo vang. kan debate thupui lai tak chu NASA ZAWK lai hi a ni. an pawimawh lo kan ti lo a nia…pute u.

in tanna hi kan point tha tak vek a ni a, min do lo ve, social reformah hian nu leh pa duty hi kan hnawl emaw in ti tlat a kan hnawl lul lo ….a nih loh leh nu leh pa zawk hi yma ah chuan inhmang ang hmiang…memberten a chhiat chhanah mawh an phurh chuan a chak chhanah pawh an phur lian zawk tur a ni…a chak loh chhana mawh an phurh loh phei chuan a chak chhanah an phur nasa zawk hlauh. ni lom ni Lersia.

Reply
tribepower May 17, 2012 at 9:31 PM

Vai buh ei threuh2 te cu..

Reply
north carolina insurance May 24, 2012 at 10:59 AM

north carolina insurance…

DEBATE | mi(sual).com…

Reply

Leave a Comment

Skip to toolbar